Pályaorientációs Nap

Időpont: 2017. október 19.

A pályaválasztás bizony olyan dolog, amit nem lehet elég korán elkezdeni. Így gondolták ezt Sirokban is az Országh Kristóf Általános Iskola tanulói és tanárai.
Október 19-én útra keltek, és bebarangolták a község vállalkozásait, hogy ismeretekhez, élményekhez jussanak ebben a komoly témában. Előtte ráhangolódó beszélgetésen és filmvetítésen vettek részt, majd felkeresték a gyógyszertárat, a virágboltot, a COOP áruházat, a pékséget, a Mozi boltot. Az üzletvezetők a kedves fogadtatáson túl még azt is megengedték nekik, hogy bekukkantsanak a vevők elől elzárt területekre. Sőt a COOP-ban még dolgozhattak is egy kicsit árufeltöltőként.
A kereskedelmi egységeken túl több műhelylátogatás szerepelt a programban. Így jutottak el Benedek József kovácsoltvas műhelyébe, Péter Gábor az asztalos mesterség szépségeiről mesélt, Tóth Lászlónál szintén a fémmegmunkálás volt a téma. Volt, aki még a hegesztéssel is megpróbálkozott.
A legnagyobbak, a 7-8. osztályosok, akiknek már napi aktualitás a továbbtanulás, a visontai Mátrai Erőmű Zrt. vállalathoz látogattak el. Az előtte kitöltött önismereti tesztek azt mutatták, hogy a gyerekek tisztában vannak a feladat komolyságával, és többségük határozott elképzelésekkel rendelkezik a jövőjét illetően.
Visontán a filmvetítést kötetlen beszélgetés, majd kisvonatos gyárlátogatás követte. A különböző munkahelyek és a gipszraktár is lekötötte a tanulók figyelmét, de az igazi élményt a hűtőtornyok belsejében eltöltött néhány perc jelentette.
Összességében elmondhatjuk, hogy érdekes és izgalmas, de mindenek előtt hasznos elfoglaltságot sikerült szervezni erre a napra az iskolásoknak.