Pétervásárán vetélkedtek és remekeltek a hetedikesek

Még márciusban többfordulós vetélkedőt hirdetett a Parádfürdői Állami Kórház Egészségfejlesztési Irodája és a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya a Pétervásárai Járás általános iskoláiban tanuló hetedikeseknek.

A versenykiírók célja az volt, hogy az Egészség Világnapja alkalmából felhívja a figyelmet a táplálkozási szokásokra, ami a WHO állásfoglalása szerint a legfőbb megbetegítő tényezővé vált, és Semmelweis Ignác, az anyák megmentője születésének 200. évfordulója apropóján felhívja a figyelmet az egészség fontosságára.
A pályázat témája jól illeszkedett iskolánk májusra tervezett Sport-, és egészségnap projektjéhez, ezért a hetedikes gyerekekkel úgy döntöttünk, hogy belevágunk a megmérettetésbe.

Az első fordulóban kvíz kérdéseket kaptunk, melyek helyes kitöltése beugróként is szolgált a vetélkedőbe. A maximálisan elérhető 20 pontból, 19-et kaptunk. A kérdések egy részére közösen „bogarásztuk” a válaszokat az interneten, illetve voltak egyénileg kiosztott feladatok. Nagy segítséget jelentett a gyerekeknek a Semmelweis Ignác életét, munkásságát bemutató film megtekintése is.

A második fordulóban a csapatunknak egy családi étkezéshez, hatezer forint értékben bevásárlást kellett terveznie az egészséges táplálkozás szempontjai szerint. Bevásárló listát készítettünk, majd a COOP üzletében összeválogattuk a termékeket. Erről videó felvételt készítettünk és a felvételen indokolnunk kellett, hogy mit miért választottunk a kosárba. Ehhez a feladathoz iskolánk élelmezésvezetőjétől kértünk és kaptunk segítséget, amit ezúton szeretnénk megköszönni Mundrákné Zrupkó Anitának.

A pályázat harmadik fordulójára a magyar egészségügy kimagasló személyiségének, Semmelweis Ignácnak az életét és munkásságát kellett feldolgoznunk. A gyerekeknek az anyák megmentőjéről szerzett ismereteiket, egy 8-10 diából álló prezentáció keretében kellett összegezni és a záró vetélkedőn előadni.

A rendezvényt a Pétervásárai Innovációs Oktatási és Közösségi Központban tartották. A vetélkedőn további gyakorlati és elméleti kérdéseket kaptak a csapatok a kézhigiénéről, játékos és ügyességi feladatokban mérhették össze tudásukat az egészséges életmóddal kapcsolatos témakörökben. A legjobban teljesítő csapat, a Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola diákjai voltak. Mi pedig, a siroki Ország Kristóf Általános Iskola csapata második helyezést zsebelhettük be, magunk mögé utasítva a harmadikként végzett Fáy András Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola két csapatát.

Négyfős csapatunk tagjai: Horvát Brigitta, Dargai Lajos, Bencsik Zoltán, Suha Zsolt. Dícséretes teljesítményükhöz szívből gratulálunk, mellyel iskolánknak dicsőséget szereztek. Felkészítő tanárok: Viktor Tünde, Rajnavölgyi Vilmos.

Sirok,2018. június 3.
Viktor Tünde