Sport-, és egészségnap az iskolában

Május 15-én kissé csapadékos napra ébredtünk, így életbe lépett a „B”terv, azaz az esőnapi forgatókönyv. Meghívott vendégeink és egyben az események megvalósítói, a Parádfürdői Kórház Egészségfejlesztési Irodájának (EFI) munkatársai, a HMKH Népegészségügyi Főosztály Egészségfejlesztési Osztályának kollégái, az EKE rekreáció szakos hallgatói voltak.

 A nap későbbi szakaszában csatlakozott hozzánk Érsek Zsolt kungfu oktató, valamint Vincze Nándor búvároktató.

A gyerekek nagy izgalommal várták a meghirdetett programokat. A reggeli rövid eligazítást követően, minden osztály az osztályfőnöke kíséretében látogatott el az egyes „próbák” helyszíneire.

 Tájékozódásukat menetlevél segítette, amely pontosan rögzítette, hogy kinek, mikor, hová kell mennie. A nebulók hasznos egészségfejlesztési ismeretekkel bővíthették tudásukat, valamint megismerkedhettek, kipróbálhattak új, alternatív mozgásformákat.

A napot a sportcsarnokban egy közös, minden porcikánkat átmozgató, kiadós zumbázással folytattuk. Nagy köszönet érte Gál Krisztina tanárnőnek, aki határtalan lelkesedéssel és profizmussal vezette a táncot.

A dohányzás veszélyeiről, egészségkárosító hatásáról két különböző helyszínen hallgathattak előadásokat kicsik és nagyok egyaránt. Az ötletes szemléltetés, a játékosság jól szolgálta a könnyebb megértést.

A „Játékos tudomány” elnevezésű akadálypálya 5 állomásból állt, amely a mikrobák, a kéz higiéné, a légúti higiéné, az élelmiszer-higiéné és a felelős antibiotikum-használat világába vezette be a gyerekeket. A tájékozódást, a pontosabb megértést óriás plakátok és interaktív gyakorlatok tették még élvezetesebbé.

A „Mikrobamánia” a mikrobákra vonatkozó legalapvetőbb ismereteket adta át a gyerekeknek, amit a vírusokról, baktériumokról és gombákról tudniuk illik.

A „Szuprtüsszencs” játékos gyakorlat demonstrálta, hogy mennyire fontos zsebkendővel eltakarni a szánkat és az orrunkat akkor, amikor tüsszentünk.

A”Rémisztő kezek” fantázia nevű állomáson arról informálódhattunk, hogy mi történik, ha nem mossuk meg a kezünket, hogy hogyan terjednek a mikrobák, valamint a helyesen végzett kézmosás lépéseit is elsajátíthatták a résztvevők.

Ezt a nagyon komplex összeállítást és gördülékeny lebonyolítást köszönjük Dr. Papp Zoltánnak, a Népegészségügyi Főosztály Egészségfejlesztési Osztály osztályvezetőjének, Utasiné Lukács Mónika, Demkó Emese, Kovács István Zoltán egészségfejlesztőnek. Ők a felnőttekre is gondoltak, így a kora reggeli órákban iskolánk dolgozóinak lehetősége nyílt egészségi állapotuk felmérésére.

Az ingafutás az erőnlétről, az állóképességről tartott tükröt a gyerekek elé. Az élvezetes, könnyűnek ígérkező feladatról pár perc múlva kiderült, hogy nem is olyan egyszerű, igencsak embert próbáló gyakorlat. Ebben a feladatban a legbátrabb tanár nénik is rajthoz álltak. Köszönjük a bíztatást Gál Zoltán tanár úrnak.

Hogy mit is jelent BMI (testtömeg index)? Mennyi folyadékot tanácsos fogyasztanunk naponta és miért? Lehetőleg mit ne igyunk? – többek között ezekre a kérdésekre kaphattunk választ az EFI munkatársaitól, Czene Ilonától és Barna Viktóriától.

Tolnay Katalin mentálhigiénés szakember (EFI) a relaxálás rejtelmeibe vezette be a felső tagozatos gyerekeket. Az ellazuláshoz vezető út, a légzés feletti kontroll gyakorlásán keresztül vitt. Nagyfokú koncentrációt igényelt.

Szakács Ibolya az EFI szakmai vezetője Nordic Walking botokkal felfegyverkezve érkezett hozzánk, hogy megmutassa nekünk, hogyan kell helyesen beállítani, használni ezeket az ízületkímélő túrabotokat.

Nagy népszerűségnek örvendett Érsek Zsolt kung fu bemutatója. A gyerekeknek alkalmuk nyílott a harcművészet alapjainak, önvédelmi fogásoknak a kipróbálására, gyakorlására. Zsolt hasznos tanácsokkal is ellátta az ifjú harcosokat.

Vetítéssel egybekötve a tengerek varázslatos világával, a búvárkodás komoly fizikai tudást igénylő hátterével, Vincze Nándor búvároktató ismertette meg a kíváncsi gyerekeket és felnőtteket. Közelebbről is szemügyre vehettük a merülés során alkalmazott, biztonságot szolgáló eszközöket, búvárruhákat. Az előadás végén pedig a gyerekek lehetőséget kaptak a beöltözésre.

Eseménnyel teli, élményekben gazdag napot tudhatunk magunk mögött. Az eredményes, gördülékeny lebonyolításért köszönetünket fejezzük ki minden szervezőnek és lebonyolítónak.

Sirok,2018. június 3. 

Viktor Tünde