Alternatív osztályfőnöki órák a nyolcadik osztályban -„Aranyhal” program    

A 2017/2018-as tanévben is gyümölcsöző volt kapcsolatunk a Parádfürdői Állami Kórház Egészségfejlesztési Irodájával ( EFI ), és annak új részlegével, a Lelki Egészségközponttal (LEK).

Tolnay Katalin és Czene Ilona mentálhigiénés szakemberek szakmai támogatásával, alternatív osztályfőnöki órák bevezetésére került sor a nyolcadik osztályban. Az „Aranyhal” program, arra kívánta rávezetni a gyerekeket a foglalkozások alkalmával, hogy mire van szükségük ahhoz, hogy belátható időn belül elégedettek és boldogok lehessenek.

A tanulók előzetes felmérése alapján az alábbi rangsor született:

  1. anyagi biztonság,
  2. érzelmi biztonság
  3. álmok, vágyak
  4. testi/lelki egészség

Elgondolkodtató eredmény ez, kiváltképp az első és negyedik helyen álló szükséglet. Mennyivel szerencsésebb volna, ha megfordulna a kocka. A tapasztalatok alapján a 14 éves korosztály el tudja képzelni, meg tudja fogalmazni a végcélt, de az odavezető utat, lépéseket nem ismerik. Itt van szükség a felnőttek segítségére. Erre a felismerésre épült fel az osztályfőnöki órák tematikája.

    „Gazdálkodás” témakörben a család bevételi forrásairól, kiadásairól folyt a beszélgetés, számolgatás.

A „Tévúton” című óra az egyéni felelősségről, döntések meghozatalának súlyáról, a segítségkérés fontosságáról szólt.

Az „Emberi kapcsolatok” során megismerkedtek a gyerekek az X,Y,Z generáció fogalmával, az offline, online internetes üzemmód előnyeivel és veszélyeivel.

Mi a család definíciója, mit jelent az anyagi/érzelmi biztonság, mit értünk gondozás/támogatás alatt? Ezeket a kérdéseket feszegették a gyerekek  „ A családi biztonság szerepe a gyerekek életében”című órán.

    „Pozitív példa a sikerhez”. Ezen a foglalkozáson egy befutott, fiatal zenész pályaútját követtük nyomon. Minden résztvevő nyolcadikos végezetül egy hasznos információkból álló szórólapot vehetett a kezébe, amelyen krízis helyzetekben használható telefonszámok gyűjteménye található.

Az alternatív osztályfőnöki órákat követően Kati és Ilona a soron következő szülői klubon összegezte az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatait és a szülők felé továbbították a levont konzekvenciákat, hangsúlyozva a szülői felelősség jelentőségét.

A testi/lelki egészség gondozása az iskolai „Sport-, és egészségnap” megrendezésével, valamint az „Egészséget mindenkinek!” Semmelweis Ignác vetélkedőn való eredményes részvételünkkel (2. helyezés) teljesedett ki.

2018.06.18.                                                                                                                          Viktor Tünde