„Kellemes, fészekmeleg délután”

Így jellemezte Román Gáborné (Maja néni) a megyei Palóc mesemondó versenyt, melyet Sirokban rendezett meg az önkormányzat 2018. november 16-án.
Miután a Forrás úgy döntött, hogy többször nem rendezik meg, elhatároztuk Sirokban, hogy nem hagyjuk veszendőbe menni a kultúra eme gyöngyszemét. Meghirdettük 19. alkalommal is a mesemondó találkozót.
           A zsűri elnöki tisztet, Baráth Zoltán, a Babszem Jankó Színtársulat vezetője töltötte be. Segítői Román Gáborné és Pauer Erika, a Bródy Sándor Megyei Könyvtár gyermekkönyvtári részlegének munkatársa voltak.
           A szokásoknak megfelelően összeállt a diák zsűri is. Csupa olyan siroki fiatal, aki néhány éve még a község színeiben nyerte sorban a díjakat a különböző kulturális versenyeken: Benedek Fanni, Samu Vivien, Brezvai Krisztián.
           A terem megtelt, a Versmondó lány szobra a helyére került, Polgármester Úr pedig megnyitotta a rendezvényt.
           A gyerekek széles repertoárt mutattak be a hallgatóságnak. Sorjáztak a klasszikus mesék, a vidám mesék, cigány és bugyuta mesék. Megtudtuk, hogy jár, aki irigy, és Krisztus urunkkal is ellátogattunk egy éjszakai szállásra, ahol – ha csodák nem is -, de vicces, váratlan fordulatok annál inkább történtek.
          A felkészült előadók színvonalas, élvezetes előadásokat nyújtottak. Volt, aki tájszólásban, volt, aki népviseletben, de mindegyikük csillogó szemmel adta elő kedvenc történetét. A közönség pedig jókat kacagott a bolond falusiakon vagy épp a szekérről lepotyogó cigányokon.
          Baráth Zoltán elnök gratulált a résztvevőknek, és biztatta őket a folytatásra, mert olyan dolgot művelnek, ami mindannyiuk, mindannyiunk örömére és épülésére szolgál.          
A Palóc mesemondó verseny győztese Benedek Marcell lett. Ő a siroki Országh Kristóf Általános Iskola 6. osztályos tanulója. 2.-nak Puporka Eszter Évát helyezték. A 3. helyen pedig Hajas János Domokos végzett.
Hárman Különdíjat kaptak „kimagasló mesemondásukért”: Figeczki Flóra, Bíró Árpád Bendegúz, Kuzman Vivien..
           Gratulálunk, és köszönjük minden versenyzőnek és felkészítőnek a részvételt!

Rajnavölgyi Vilmos