Pályaorientáció

  Immár második éve kerül megrendezésre iskolánkban a Pályaorientációs nap. Célja a gyerekek pályaismeretének bővítése, az önismeretük elősegítése, a nyolcadik osztályos tanulók pályadöntésre való felkészítése.

  A legkisebbek játékos feladatokon keresztül, szakmákat bemutató kis filmek, mesék segítségével tájékozódtak a népi és modern mesterségek között. Tíz óra után, dacolva a zord idővel útra keltek, hogy közelebbről is szemügyre vegyék a faluban működő, vállalkozásokat, kereskedelmi egységeket, szolgáltatókat.

   A felső tagozatosok messzebbre is elmerészkedtek.  A tavalyi év során nagy tetszést aratott a gyerekek körében a fémmegmunkálás hazai fellegvára, a Tóth – Metál. A CNC Forgácsoló és Kereskedelmi Kft. bemutatására a cég ügyvezető igazgatóját, tulajdonosát Tóth László urat kértük fel, aki most is készségesen tett eleget megkeresésünknek. A gyerekek számára többször hangsúlyozta, hogy az álmaik megvalósításához, a sikerhez elengedhetetlen feltétel a szakmai tudás, és a kitartó munkavégzés. Ezek a gondolatok visszhangoztak akkor is, amikor a Végvár Ételbár vendégszeretetét élveztük, ahol Meskó Norbert az étterem vezetője és mesterszakácsa mutatta be a vendéglátó egységet és az ott folyó munkát. Amikor a mínusz kilenc fokos hőmérsékletről beléptünk az ételbárba, még a szavunk is elakadt a családias, meghitt hangulatot árasztó hely, a kandallóban pattogó tűz láttán. Édes süti illat lengte be a teret. Figyelmes vendéglátónk nemcsak szellemi útravalóval látott el bennünket, hanem saját sütésű kókuszkockával és teával kínált. Közvetlen, őszinte, a szakács mesterség iránt elkötelezett embert ismerhettünk meg személyében. A közösen folytatott beszélgetés elején még nem, utána már három diák is jelezte, hogy szívesen lenne szakács. Kell ettől több?          A hetedik és nyolcadik osztályos tanulók a kora délutáni órákban buszra pattantak és ellátogatottak Terpesre, a Gironde Háztartási és Kozmetikai Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft telephelyére. Csepcsányi László vezetésével alaposan szemügyre vettük a modern gépsorokat és nyomon követtük az egyes munkafázisokat, a vegyi anyagok keverésétől kezdve, azok flakonokba töltésén, címkézésén, csomagolásán át, egészen a szállításra kész, raklapokra helyezésig. Nagy élmény volt, hogy a gyerekeket bevonták a gépsoron folyó munkába. Megtudtuk, hogy a monoton munkavégzés és a balesetveszély elkerülése végett két óránként munkát cserélnek a dolgozók.  Bizony itt sem jártunk hiába, hiszen ilyen mondatok hangzottak el a gyerekek szájából: „Én szívesen dolgoznék itt.” „Nekem tetszik ez a munka.”

     Köszönjük a bennünket befogadó, vendégül látó valamennyi cégnek, vállalkozásnak, hogy ismét lehetővé tették a gyerekek számára a szakmákkal való ismerkedést, a jövőre való tudatosabb felkészülést.

Viktor Tünde