Pályaorientáció 2019

Az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon iskolánk apraja és nagyja pályaorientációs napon vett részt. Célja, hogy a gyerekek minél több szakmával megismerkedjenek, ezzel is támogatva önismeretüket, tovább tanuló diákjaink sikeres pályaválasztását.

    A gyerekekben olyan gondolatok fogalmazódtak meg, amelyek a nap eredményességéről, hasznosságáról nyújtottak visszaigazolást:

Balázs Mózes: „Jó volt, amikor teáztunk és sütiztünk!”

Száva Angyalka: „Tetszett a konyha! Én cukrász szeretnék lenni, érdekel a szakma.”

Tóth Máté: „A Gironde-ban kellemes volt az illat! Az étteremben a kiszolgálás.”

Szekeres Lázár: „Sok érdekes dolgot mondtak, amit eddig nem tudtunk.”

Török Olivér: „Jó volt a tea.”

       Az 1-2. osztály a pályaorientációs napot digitális feladatokkal kezdte. A másodikosok akasztófa játékkal, az elsősök puzzle segítségével ismerkedtek a különböző szakmákkal. A játék után a fogorvosi rendelőbe látogattak el, ahol Dr. Paskuj Zoltán fogorvos fogadta a gyerekeket. A „doktor bácsi” lelkesen mutatta meg a rendelőben használatos eszközöket, a fogorvosi széket. Majd szűrést is végzett. Ezen a napon senki sem pityergett a rendelőben.

    Innen a Végvár étteremhez vezetett útjuk. Farkas Kitti és Meskó Norbert az idén is nagy örömmel fogadta a nebulókat. Az 1-2.osztályosok megismerkedhettek a vendéglátás „minden” nehézségével majd útravalóként finom teát és aprósüteményt fogyaszthattak.                      

    A várból leérve még betértek a Coop üzletébe ahol, mindig szívesen fogadják a gyerekeket. Betekinthettek, hogy milyen a kilátás a pult másik oldaláról. A nap végén plakátot készítettek élményeikről, melyek láttán semmi kétség, hogy mindenki nagyon jól érezte magát.

     A 3. osztály filmvetítés segítségével gyűjtött ismereteket a pék, a varrónő, a kőműves, a kozmetikus, az asztalos, és a kirakatrendező munkájáról.

    Digitális tábla segítségével régi és mai szakmákról oldottak meg feladatokat, készítettek rajzokat. Ezen a napon szinte elhagyhatatlan elem az „Amerikából jöttem” játék.

   Programjuk zárásaként a vendéglátásban végzett munkáról beszélgettek  a Végvár étterem dolgozóival.

     A pályaorientációs napra a 4. osztályosok előzetes feladattal készültek. Régi mesterségek után kellett kutatniuk, majd másnap beszámolniuk a gyűjtőmunkáról. Ráhangolódás képpen ők is az „Amerikából jöttünk, mesterségünk címere” játékkal indították a napot. Vicces, vidám jelenetek születtek.

   Délelőtt összekötötték a hasznosat a kellemessel. Kisétáltak a Végvár étterembe, és szemügyre vették kik dolgoznak ott és mi a feladatuk. Kérdéseket is megfogalmaztak. Érdeklődőek, aktívak voltak. Visszatérve az iskolába rajzok készültek a megismert mesterségekről. Rajzolás közben még arra is jutott idő, hogy elmeséljék, felnőttként mivel szeretnének foglalkozni.

A jó hangulatban eltöltött napot a negyedikesek is hasznosnak találták.

    Az 5 – 6. osztály október 25-én reggel némi kis elméleti előkészítés után, vágott neki a várhegynek. Úticéljuk, a nap folyamán osztályok kereszttűzében álló Végvár ételbár volt.

Ők is kedves fogadtatásban részesültek, teával és süteménnyel várták a csoportot. Meskó Norbert röviden beszélt az étteremről, hogy hogyan működik napról napra a vendéglátás, az alapanyagok beszerzése, az ételek elkészítése. Hogyan szerveznek meg egy-egy rendezvényt? Saját példáján keresztül mesélt a szakma rejtelmeiről, hogyan lehet valakiből szakács. A konyhában megmutatta a konyhai gépeket.

Ezután a gyerekek buszra szálltak, hogy meglátogassák a Gironde Kft-t Terpesen. A kellemes őszi időben először az udvart járták be. Megtekintették mit hol tárolnak, a szennyező anyagoknak mi lesz a sorsa. Lelkes vezetőjük bemutatta a csarnokban folyó technológiai folyamatot. Láttak működés közben töltő és csomagoló gépeket. Bekukkantottak a raktárba is. Sőt, a végén kedvezményesen vásárolni is lehetett a termékekből.

Megéhezve, de jókedvűen szálltak buszra a hasznos és érdekes délelőtt végén.

    A 7. osztály a pályaválasztási napját a Liszkó-völgyben működő Ipari parkban (Mátrametál Kft) kezdte.

     A gyárlátogatáson betekinthettek a tubus és aerosolpalackok gyártási folyamatába, ami nagyon érdekes volt. Megismerkedhettek a lakatos, szerszámkészítő, kovács, MEO-s foglalkozásokkal is.

      A nap második része a helyi COOP-áruházban folytatódott, ahol a lányok besegítettek az áruk árazásába, feltöltésébe, míg a fiúk raktárosi feladatokat láttak el. Hasznos napot töltöttek el.
      A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében iskolánk 8. osztályos tanulói a Pétervásárai Mezőgazdasági Szakközépiskolába látogattak október 25-én.
A helyszínen megismerkedhettünk a mezőgazdasági gépész, lovász, pék és kertész szakmákkal. Elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhettünk a színes és érdekfeszítő programok keretében.
     Nagyon gyorsan eltelt a délelőtt mindenki sok tapasztalatot és élményt gyűjtött. Örültünk, hogy részt vehettünk ezen a rendezvényen.

    Köszönjük a bennünket befogadó, vendégül látó valamennyi cégnek, vállalkozásnak, hogy ismét lehetővé tették a gyerekek számára a szakmákkal való ismerkedést, a jövőre való tudatosabb felkészülést.